SolydXK Besturingssystemen

De SolydXK besturingssystemen zijn "free and open-source software", afgekort FOSS. Op deze pagina kunt u lezen wat dit voor u betekent.

Open Source is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. We gebruiken het op onze mobiele telefoons zoals Android of Google. We gebruiken het als office programma's zoals Libre Office of Open Office en veel van de web sites zijn gemaakt in een open source content management systeem als Wordpress of Drupal. Deze open source programma's zijn projectgroepen die bestaan uit programmeurs, testers en gebruikers, ook wel een community genoemd. Deze community is verantwoordelijk voor de ontwikkeling, beveiliging, stabiliteit en distributie van de programma's. Ook de gebruikers zijn verenigd in deze community en zorgen voor de noodzakelijke feedback en het rapporteren van bugs. Zij helpen zo het projectteam hun software te verbeteren en tegelijkertijd helpen zij andere gebruikers van het programma met technische problemen.

Hoewel de broncode publiekelijk beschikbaar is en iedereen wijzigingen kan opgeven, betekent het niet automatisch dat deze wijzigingen worden opgenomen in de broncode en van daaruit in het uiteindelijke programma. Iedere wijziging wordt door het projectteam gecontroleerd en getest. De community moet het ook eens zijn met de wijziging. Deze werkwijze zorgt ervoor dat het uiteindelijke product aan de hoge kwaliteitsstandaard van het projectteam en aan de behoefte van de gebruikers voldoet. Doorgevoerde wijzigingen die worden toegevoegd aan een open source project vallen daarmee ook onder de licentieovereenkomst van het project waarmee ook deze wijziging open source wordt. Je geeft daarmee als het ware weer terug aan de community die het project mogelijk maakt.

Doordat de programma's open source zijn, kunnen er geen licentiekosten voor het gebruik van de software gevraagd worden. De tijd die wordt besteed aan de ontwikkeling, testen, onderhoud en distributie wordt geheel in eigen tijd en op vrijwillige basis gedaan. Voor organisaties kan deze vrijblijvendheid echter een obstakel zijn om zelfs maar een open source oplossing te overwegen. Organisaties hebben behoefte aan persoonlijk advies, technische dienstverlening, support en opleidingen voor de werknemers. SolydXK services biedt voornoemde, specifiek voor de SolydXK besturingssystemen.

De SolydXK besturingssystemen zijn om de volgende redenen op het reeds bestaande besturingssysteem Debian gebaseerd:

  • Debian is, net als SolydXK, een community gedreven project. Het project is daardoor niet commercieel maar technisch van aard waardoor de focus op de kwaliteit van het besturingssysteem ligt.
  • SolydXK is officieel opgericht in maart 2013 en Debian bestaat al sinds augustus 1993. Op het moment van schrijven zijn er ruim 6000 mensen wereldwijd die een bijdrage leveren aan het Debian project. Er zijn meer dan 50000 software pakketten beschikbaar voor Debian, waaronder pakketten voor kantoorautomatisering en contentmanagementsystemen. Debian wordt wereldwijd door vele internet service bedrijven ondersteund en samen met een florerende community bewijst dit de continuïteit van beide projecten.
  • SolydXK volgt de release-cyclus van Debian. Dit betekent iedere 18 tot 24 maanden een nieuwe release. Iedere release wordt 5 jaar ondersteund waarbij deze release security updates blijft ontvangen.

SolydXK biedt aanvullend op al het goede van Debian:

  • Software pakketten met de focus op stabiliteit en veiligheid.
  • Reeds vijf jaar ondersteuning door een wereldwijde community. Er is een enorme basis aan voor iedereen beschikbare kennis aanwezig.
  • Een centraal Nederlands aanspreekpunt. SolydXK is een Nederlands project en SolydXK Services opereert op de Nederlandse markt.
  • SolydXK is een community project wat betekent dat het in onze genen zit de gebruiker als leidend te beschouwen binnen het project. Dit houdt ook in dat alles wat SolydXK Services voor u doet ook ten goede komt aan de community.